Gündem/Beklentiler:Endekste 9880-10.100 bölgesi geçerli, Fitch’in kararı bekleniyor…

6.9.2024 05:12

BIST 100 Endeksi son durumda direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğruyor. 9880 seviyesine geri çekilmelerde ise destek ile karşılaşıyor. Endeks kısa vadeli düzeltme hareketine devam ederken, dün günü %0,5 oranında düşüşle tamamladı. Endekste geçtiğimiz hafta 9500 desteğinden gelen alım ve direnç seviyelerine yönelim sonrasında günlük grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) şeklinde formasyon oluşumu bulunuyor. TOBO formasyonun gereği olarak endeksin bir sonraki aşama olan yükselişini devam ettirmesi için boyun çizgisini aşması gerekiyor. Endeks bu hafta yükselişle 10.100 olan boyun çizgisinin üzerine yükselme eğilimi gösterse de ilk aşamada başarılı olamadı. Bu direncin kalıcı bir şekilde aşılması formasyon oluşumu çerçevesinde yükselişin ileri taşınması ve 10.200 direncine yönelim açısından önemli. 9880 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde endekste kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9880’in üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 2025-2027 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program’ı kamuoyuna açıkladı. Buna göre, 2024 yılı büyüme beklentisi %4'ten %3,5'e çekilirken enflasyon beklentisi yine bu yıl için %33'ten %41,5'e çıkarıldı. Fitch’in Türkiye’nin kredi notuna dair bugünkü kararı yurt içi piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Fitch en son Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü durağandan pozitife revize etmişti. Fitch notun yükselmesine sebep olarak Haziran 2023’ten beri uygulanan politika değişikliklerinin dayanıklılığını ve etkinliğini gösterdi. Fitch'in Türkiye’nin notunda artırıma gitmesinin muhtemel olduğunu ve bu yönde beklentilerin bulunduğunu belirtelim. Fitch, S&P ve Moody’s’in Türkiye’ye yönelik kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunmaktadır. Dolayısıyla da kuruluşların not artırımlarına devam etmesi kedi notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye yaklaşması açısından öne çıkıyor. Yurt dışı gelişmelere bakacak olursak; ABD’de ADP özel sektör istihdamı Ağustos’ta 145 bin olan beklentilerin altında 99 bin kişi artış gösterdi. ISM hizmet endeksi Ağustos’ta düşüş beklentilerine karşın 51,4’ten 51,1 seviyesine geriledi. Veri ajandasında bugün ise ABD’de Ağustos ayı diğer istihdam verileri öne çıkıyor. Tarım dışı istihdamın aylık bazda 160 bin kişi artması, işsizlik oranının %4,3’ten %4,2’ye gerilemesi ve aylık ücret artışlarının %0,3 olması bekleniyor. İş gücüne dair veriler son aylarda beklentilerin altında kalırken, sektörde yavaşlamaya işaret ediyor. Fed Başkanı Powell son konuşmasında; enflasyonun %2 hedefine doğru sürdürülebilir bir yolda olduğuna olan güveninin arttığını, fiyat istikrarına doğru daha fazla ilerleme kaydederken güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemek için ellerinde gelen her şeyi yapacaklarını belirtmişti.

  • BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 9880 desteğine doğru geri çekilen endeks 9900’ün üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Endeks TOBO formasyonu şeklinde oluşum gösteriyor. Bu formasyonun boyun çizgisi 10.100 direncine işaret ediyor. 10.100 direncinin aşılması yükselişin 10.200 direncine doğru hız kazanması için önemli. 9880 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz…

  • TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %41,00 seviyesinin altında görünüm sergiliyor. 10 yıllık tahvil faizi ise %28,80 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri aşağı yönlü seyir izliyor. Gösterge tahvil faizinde %41,50, 10 yıllık tahvilde %29,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

  • USD/TL:Dolar kuru 34,00’ün üzerinde güç kaybına uğrarken, yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Son durumda 34,00 civarındaki seyrine devam ediyor. 34,00 üzerinde kalıcı olması halinde TL’de yeniden baskılı seyir görebiliriz. 34,00’ün altında ise 33,90 ve 33,80 destek seviyeleri olarak izlenebilir…

  • EUR/USD:ABD’de beklentilerin altında açıklanan ADP istihdam verisi ile dolar küresel çapta hafif güç kaybına uğrarken, parite 1,11 direncine yükseldi. Bu seviyenin üzeri paritenin 1,11-1,12 aralığına kalıcı olarak geri dönmesi ve 1,12 direncine doğru hareket sergilemesi için önemli. 1,1020 ana destek seviyesi haline geldi…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB FINANSINVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB FINANSINVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB FINANSINVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB FINANSINVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Finansinvest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top