Gündem/Beklentiler:İçeride enflasyon verileri, endekste dip oluşum çabası öne çıkıyor…

3.6.2024 05:12

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 10.300-10.700 bandında düzeltme içerisinde bir seyir izledi. Endeks Cuma günü 10.700 direncinin üzerine yönelim ile görünümünü olumlu hale getirme çabası gösterse de, gelen satışlarla birlikte 10.400 desteğinin altını test etti. Endeks Cuma günü %0,8 düşüşle 10.400 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi ise günü yataya yakın seyirle 15.062’de tamamladı. Endekste bugün de dalgalı bir seyir yaşanabilir. 10.500 ilk planda direnç haline geldi. Bu seviyenin üzeri kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi ve dip oluşumunun gerçekleşmesi için takip edilebilir. 10.400’ün altında ise 10.300 ilk planda destek seviyesidir. 10.400’ün altında geri çekilme riski devam edebileceğinden temkinli olmakta fayda bulunuyor. Diğer yandan kaynaklara dayandırılan habere göre; yasadışı para akışını engellemeye yönelik hamlelerinin ardından Türkiye’nin FATF’in gri listesinden çıkmaya çok yakın olduğu belirtiliyor. FATF’nin kararının 28 Haziran’da gelmesi bekleniyor. Endekste düzeltme hareketinin geri kalması ile önümüzdeki dönemde karara yönelik beklentiler daha ön plana çıkabilir. TÜİK verilerine göre; Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte hanehalkı tüketimi etkisiyle yıllık bazda %5,7 oranında büyüdü. Yılın ilk çeyreğinde çeyreklik büyüme ise %2,4 olarak gerçekleşti. Net ihracatın da uzun süre sonra pozitif etkisi görüldü. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Nisan ayı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilere paralel açıklandı. Manşet yıllık PCE %2,7, çekirdek PCE %2,8’de değişim göstermedi. Fed üyelerinin son dönemde sıkılaştırma ihtimalinden bahsetmesi ile şahinvari açıklamalar yaptığını gözlemlemekteyiz. Önümüzdeki dönemde enflasyon ve istihdam verilerinin seyri faiz indirim beklentilerinin şekillenmesinde etkili olacaktır. Ekonomik takvimde bugün içeride Mayıs ayı enflasyon verileri öne çıkıyor. Aylık enflasyonun %3 gerçekleşmesi bekleniyor. Buna göre yıllık enflasyon %69,8’den %74,80’e yükseliyor olacak. Hatırlanacağı üzere; TCMB önceki enflasyon raporunda %36 olan 2024 yıl sonu enflasyon tahminini %38’e yükseltmişti. TCMB Başkanı Fatih Karahan Mayıs’ta 25 metreküp bedelsiz doğalgaz kullanımı düzenlemesinin sona ermesinin, aylık enflasyonu 0,7 puan yukarı yönlü etkileyeceğini ve olumsuz baz etkisiyle enflasyonun Mayıs’ta zirveye ulaşacağını açıkladı. Fatih Karahan enflasyonda Mayıs'taki zirveyi %75-76 olarak gördüklerini belirtti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşlarını sıkılaştıracaklarını, enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşma yapmaya hazır olduklarını ifade ediyor. Haftanın ajandasında; Perşembe günü ECB’nin faiz kararı, Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı ön planda olacak. ECB Başkanı Lagarde ve diğer üyeler Haziran’da faiz indiriminin gerçekleşmesinin yüksek ihtimal olduğunu açıklamıştı. ECB’nin faiz oranlarında indirime gitmesi bekleniyor. Buna göre; refinansman faiz oranının %4,50’ten %4,25’e düşürülmesi öngörülüyor. 

  • BIST100:Endekste yataya yakın bir başlangıç bekliyoruz. 10.700 direncinin üzerine yükselen endeks 10.400 desteğinin altını test etti. Endekste volatil seyir görebiliriz. 10.500 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzeri kısa vadeli görünümün olumlu hale gelmesi için takip edilebilir. 10.400’ün altında ise 10.300 destek seviyesidir. 10.400’ün altında aşağı yönlü risklere karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor…

  • TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %41,60, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,60 civarında hareket ediyor. Yabancılar son dönemde TL tahvillerde alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştiriyor. ABD tahvil faizleri karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizinde %42,00, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

  • USD/TL:Dolar kuru 32,20 desteğinin altına yönelim gösterse de, kalıcı olmakta zorlanıyor. Dolayısıyla da kur 32,20 desteğinin hafif üzerindeki seyrine devam ediyor. 32,30 ve 32,40 dirençler olarak takip edilebilir. 32,20’nin altına geri çekilme ilk aşama olarak öne çıkıyor. 32,00 olan psikolojik desteğin kalıcı şekilde aşağı yönde geçilmesi TL’de toparlanmanın devamı için önemli…

  • EUR/USD:ECB’den faiz indirim beklentileri ve Fed üyelerinin nispeten şahinvari açıklamaları ile 1,08 desteğinin altını test eden parite yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. ABD büyüme verisi paritenin yukarı yönlü tepki ile 1,08-1,09 bandına dönmesini sağladı. ABD PCE verileri sonrasında ise belirgin bir değişim gerçekleşmedi. Paritenin 1,08 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli yükselen trendini koruması için takip edilebilir. 1,09 ise ana direnç olarak korunuyor…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB FINANSINVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB FINANSINVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB FINANSINVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB FINANSINVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Finansinvest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top