Alçalan trendini yukarı tamamlayan endekste görünüm güçlendi…

BIST 100 Endeksi haftaya olumlu başlangıç yaparken, direnç seviyelerinin üzerine yükseldi. Hatırlanacağı üzere endeks geçtiğimiz hafta sert satışlarla karşılaşması ile beraber 9500’e doğru geri çekilmişti. Endeks bu seviyeden gelen alımların etkisiyle yeniden 9700-10.200 bandına geri döndü. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Cuma günü Türkiye’nin kredi notuna dair değerlendirmesine yönelik olumlu beklentilerin artık devreye girdiğini söyleyebiliriz. Kuruluştan not artırım beklentileri yeni haftada fiyatlara yansımaya başladı. Buna paralel endeks 9900 direncinin ardından 10.000 ve 10.100 dirençlerine yöneldi. Endekste günlük grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) şeklinde formasyon oluşumu bulunuyor. Aynı zamanda bu formasyon içerisinde zirveden gelen alçalan trend mevcut. Endeks 9900 direncini aşarak alçalan trendini yukarı tamamladı ve kısa vadeli görünümünü güçlendirdi. Bir sonraki aşama TOBO oluşumunun gereğinin tam olarak yerine gelmesi için 10.100 direncinin üzerinde kalması önemli. 10.100 seviyesinin üzeri ile boyun çizgisi yukarı tamamlanacağından formasyonun gereği olarak bu durumda yükselişin hız kazandığını ve ilk etapta 10.200 ve 10.300 dirençlerine yönelim görebiliriz. 9900’ün üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksi ise bir süredir aşmakta zorlandığı 14.000 direncinin üzeri ile sıkışmasını yukarı tamamladı. 13.400 desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Türkiye ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda %3 olan beklentilerin altında %2,5 büyüme gösterdi. TÜİK verilerine göre yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları ikinci çeyrekte yıllık %1,6 arttı. Böylelikle iç tüketimde 2020'den bu yana en düşük büyüme performansı izlendi. Bugün içeride açıklanacak verilere göre; Ağustos’ta aylık enflasyonun %2,5 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon baz etkisinin desteğiyle %61,8’den %52’ye geriliyor olacak. Temmuz’da aylık enflasyonun ana eğilimi, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldı. TCMB üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret ettiğini ve mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirmektedir. TCMB, hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın, enflasyon beklentilerin ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğunu belirtiyor. TCMB bu yıl sonu için %38, 2025 için %14 olan enflasyon tahminini koruyor. Haftanın ajandasında; Perşembe günü ABD'de ADP özel sektör, Cuma günü tarım dışı istihdamı öne çıkıyor. Fitch'in Türkiye’nin notunda artırıma gitmesinin muhtemel olduğunu belirtelim. Fitch en son Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü durağandan pozitife revize etmişti. Fitch notun yükselmesine sebep olarak Haziran 2023’ten beri uygulanan politika değişikliklerinin dayanıklılığını ve etkinliğini gösterdi.



ABD'de son dönemde enflasyon verilerinin düşüş göstermesi ile Fed’den faiz indirim beklentileri artarken, EUR/USD son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmişti. Dolayısıyla da uzun vadeli görünümü güçlenenen parite Fed Başkanı Powell’ın faiz indirim mesajı ile 1,12 direncine yükseliş gösterdi. Ancak parite yaşanan yükseliş sonrasında bu önemli direnç seviyesinde güç kaybına uğradı. Öte yandan ABD’de büyüme verisinin beklentilerin ötesinde yukarı revize edilmesi, Euro Bölgesi enflasyonunun düşüş göstermesi EUR/USD'nin 1,11 desteğinin altına geri çekilmesine neden oldu. Buna paralel parite kısa vadeli düzeltme içerisinde hareket sergiliyor. 1,10 ilk planda destek olarak izlenebilir. 1,11 ve 1,12 ise dirençler olarak öne çıkıyor. TL son dönemde baskı altında seyir izlerken, dolar kuru 34 seviyesinin üzerinde görünüm sergiliyordu. Kur aşağı yönlü hareketle yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. 34’ün üzerine yönelim halinde baskısı seyir devam edebilir. 33,90 ve 33,80 destek seviyeleri olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları direnç seviyelerine yönelim sonrasında yeniden güç kaybına uğradı. Brent petrolde 75,20 dolar ana destek, 79,00 dolar direnç seviyesidir. Fed’den faiz indirim beklentileri ve jeopolitik riskler son dönemde altın ons fiyatlarını destekledi. Altın ons fiyatlarının rekor tazeleme eğiliminin ardından 2500 doların ara ara hafif düzeltme içerisinde görünüm sergiliyor. Altın onsun kısa vadede 2500 doların üzerinde kalması yükselen kanalın üzerinde hareket sergilemesi ve yukarı yönlü eğilimin devamı için önemli. 2500 dolar desteğinin üzerinde 2532 dolar tarihi zirve ana direnç olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 2470 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor. Gram altında; altın onsun desteği sürüyor. 2700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü. 2770 TL önemli direnç olarak izlenebilir.

Back to Top