Endekste 10.100 ve 10.200 dirençlerinin aşılması önemli…

TCMB beklentilere paralel önceki toplantılarında olduğu gibi politika faiz oranını %50’de sabit bıraktı. TCMB toplantı metninde; Temmuz’da aylık enflasyonun ana eğiliminin, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığını, üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret ettiğini belirtti. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşlarının yinelediklerini ifade etti. TCMB ayrıca; aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceğini, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacağını değerlendirdi. BIST 100 Endeksi’ne baktığımızda; son dönemde ABD ve Avrupa borsalarındaki yükselen trende rağmen, bant içerisinde hareket eden BIST 100 Endeksi haftaya olumlu başlangıç yaptı. Endeks 9800’den bulduğu destek sonrasında banka hisselerindeki alımların artması ile 9900 ve 10.000 dirençlerini aşarken, 10.100 direncine ulaştı. Ancak endeks dün 10.100 direncinde güç kaybına uğraması sonrasında 10.000’in altına geri çekildi. Endeks son haftalarda 9700-10.200 bandında volatil seyir izlerken, bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. 9900 desteğinin üzeri tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına önemli. Endekste ilk etapta 10.100 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması ile 10.200 hedef direnç olarak izlenebilir. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. 10.200’ün aşılmasını yeni bir yükselen trendin başlaması adına takip ediyor olacağız. 9700 ana desteğinde mevcut trade pozisyonlarının korunmasını, 10.200’ün üzerinde ek alım yapılmasını öneriyoruz. Bankacılık endeksinde 14.000 direncinin aşılması öne çıkıyor. 13.000 destek olarak izlenebilir. Bu akşam Fed’in toplantı tutanakları, haftanın geri kalanında ise Jackson Hole toplantıları öne çıkıyor. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE geri çekilme göstermişti. Veriler düşüşe işaret ederek Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim. Fed son toplantısında enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül’de masaya gelebileceğini açıklamıştı. Toplantı tutanaklaklarında üyelerin benzer ifadelerini görebiliriz. Fed Başkanı Powell, Cuma günü Jackson Hole'da ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak.



ABD’de düşüş gösteren ÜFE ve TÜFE verilerinin ardından dolar küresel çapta güç kaybederken, EUR/USD 1,10 direncinin üzerine yükselmişti. Parite son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi sonrasında uzun vadeli görünümünü güçlendirmiş durumda. Parite Jackson Hole toplantısı öncesinde 1,11 direncinin de üzerine yöneldi. Paritede 1,1140 olan önceki zirve bu yılın başından beri en yüksek seviyeye işaret ediyor. Bu seviyenin aşılması ikili tepe formasyon riskinin geride kalması ve yükselişin 1,12 direncine devamı için önemli. 1,11 destek haline gelirken, sonraki destek seviyesi 1,10’da bulunuyor. Dolar endeksi ise bu yılın başından beri en düşük seviyelere geri çekildi. Bu durum gelişmekte olan ülke para birimleri için olumlu. Ancak dolar kuru kademeli yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Dolayısıyla da TL’nin bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Kurda 33,80 ve 33,70 destek konumunda iken, 34,00 hedef direnç olarak izlenebilir. 34,00’ün aynı zamanda psikolojik dirence işaret ettiğini belirtelim.


Petrol fiyatları aşağı yönlü trendde zayıf bir seyir izliyor. Brent petrolde 76,20 dolar ana destek, 78,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2500 dolar ana direncinin üzerine yönelim sonrasında rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. Altın onsta 2500 doların kanal hareketinin üst bandına işaret ettiğini ve bu seviyenin üzerinde kalınmasının yükselişin devamı için gerektiğini vurgulayalım. 2500 doların üzerinde kısa vadeli kanalın üzerinde yükseliş eğiliminin korunduğunu görebiliriz. 2532 ve 2540 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2500 doların altında ilk planda 2480 dolar sonraki destek seviyesi olarak izlenebilir. 2480 doların üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2700 TL’nin üzerinde tarihi zirve seviyesini ileri taşıyor. 2700 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2724 TL’nin üzerinde 2757 TL sonraki direnç olarak izlenebilir.


 
Back to Top